Ett självständigt barn i klädkammaren
Babylove.se |30/08, 2016
Om du är förälder till ett litet barn, då vet du att allting inte alltid är så enkelt. Tvätta, vika och sortera kläder tar mycket tid. Även att dagligen förbereda kläder för dagis, för promenaden, shoppingrunan eller någon annan aktivitet. Har du dessutom flera barn så får du än mer kläder och outfits att tänka på givetvis. Det är bra om barnet redan tidigt får lära sig att vara delaktig i klädval och rutiner. Ju tidigare du startar, desto snabbare ser du resultatet och ditt barn är såväl delaktig som stolt.
Du kan börja med det enklaste, tex att tillsammans med barnet sortera tvätten. Barnet lär sig vilka kläder som tillhör vem och kommer snart enkelt kunna hitta dem själv i tvätthögen. Beroende på barnets ålder, kan de öva på att sätta ihop strumpor eller dela in kläderna i olika högar beroende på klädesplaggen.
Nästa steg kan vara att lära barnet att organisera. Barnet kan enkelt lära sig var de olika plaggen ska hänga/ligga. För att göra det enklare för barnet så kan man sätta en bild av respektive klädesplagg på varje låda, så att barnet kommer ihåg vad som ska ligga var. Vi lovar, med denna metod kommer barnenskläder att hamna på rätt ställe.
Lär barnet att lita på sig själv.
Försök att ge barnet så pass fria händer som möjligt för att välja kläder. I Fyra-årsåldern kan barnet klä på sig själv, självklart med förälderns support och tålamod. Om du är rädd att ditt barn ska välja ”fel”, tex sommarsandaler mitt i vintern, se till att stuva undan de kläder som inte används under respektive säsong/årstid. Kvar finns då bara ”säkra” kläder i garderoben. Du slipper då även diskussionen med barnet om saker som inte passar så bra ihop, finskjortan med mjukisbyxor etc.
Barn växer fort, det vet vi. Därför är det viktigt att bra att regelbundet testa kläder för att se vilka de vuxit ur eller ej. Barn brukar inte tycka att just detta moment är särskilt roligt, men de tycker om att se att de växer så försök att göra denna övning till något roligt, och som handlar mer om barnet än om kläderna. Låt barnet vara med och se vilka kläder det är dags att ge bort eller kasta, och låt dem sedan vara delaktiga i processen av att köpa nya.