Varför vaknar barn på natten? Läs våra tips!

|26/06, 2017

Varför vaknar barn på natten? Läs våra tips!

Alla nyblivna föräldrar ställs inför samma problem, även om vissa inte alltid vill erkänna det. Under ditt barns första 12 månader händer massa saker i kroppen och i knoppen. Kolik, de första tänderna och de sömnlösa nätterna.. Nätter som kan göra att dagarna blir en stor dimma för barnets föräldrar. Ett spädbarn vaknar av naturen ungefär var tredje timme för att få mat, men ibland vaknar de ännu oftare och då är det bra att veta vad det kan bero på och hur man kan förebygga detta.

Tänk på ditt barns miljö

Det lilla barnets kropp är mycket känslig och det kan därför bli ledset och börja gråta av relativt små anledningar. En av de vanligaste orsakerna är för hög eller för låg rumstemperatur i rummet barnet sover i, det gör att barnet får mardrömmar och vaknar ofta. Det är enligt oss grunden i en god nattsömn. En liten baby sover bäst i ett luftigt rum med en temperatur mellan 18-20 °C. Rummet behöver också en viss fuktighet och vi rekommenderar därför att använda en luftfuktare som optimalt ger en luftfuktighet på mellan 40 -60 % i rummet. Ett annat tips är att alltid ventilera rummet innan barnet går till sängs.

Starkt ljus och höga ljud

En annan faktor som kan störa ditt barns sömn är för starkt ljus eller ljud. Precis som oss vuxna, behöver vi kunna sova ostört för att kunna sova ordentligt hela natten. Lite ljus är självklart bra i barnrummet, men se till att det inte är starkt eller lyser på barnets ansikte. Man ska heller inte var rädd för lite ljud, det skapar trygghet för barnet. Att samtala tyst i rummet bredvid eller ha på lite musik i barnrummet brukar hjälpa, men se upp för plötsliga höga ljud, det kan skrämma barnet.

Barnens utveckling

Glöm heller inte bort faktorn att barnet kan vakna pga att det genomgår stora psykiska och fysiska förändringar, det växer helt enkelt. Även mindre förändringar i miljön kan påverka, och det är inte helt ovanligt att ett litet barn har svårt att soca de första dagarna på en semester. Samt om barnet varit sjuk så kan det drabbas av irritation och sömnproblem tills kroppen helt återhämtat sig.

Det bästa knepet, förutom alla råd ovan, är att införa en daglig och lugn rutin när barnet ska sova. Fasta måltider (och ordentligt med mat) och ett skönt bad är bra exempel på detta. Sagoläsning eller avslappande musik vet vi fungerar.

Följer du våra råd så ska det kunna hjälpa dig på vägen med ditt barn, men det viktigaste är att ni tillsammans hittar er rutin som fungerar och sen håller er till den, vi är trots allt olika individer allihopa!

-->