Sänggavel till barnsängar

Hur stor sänggavel ska man ha?

Många väljer att ha en sänggavel som är lika bred som sängen. Om du exempelvis har en säng som är 90 centimeter så välj en sänggavel som är 90 centimeter. Då vet du att den alltid får plats där sängen får plats, och du kan utan problem placera sängbord vid sidan av sängen – speciellt om du har sängbord som är fästa på väggen.

Andra väljer en sänggavel som sticker ut lite, för att det är snyggt, och placerar sängborden framför den. En sänggavel till barnsängen är perfekt om du vill luta dig tillbaka när du läser för ditt barn. Då är det bra med en högre sänggavel. Hur långa du och ditt barn är och hur hög sängen är bör tas med i beräkningen när du köper en sänggavel.

Varför har man en sänggavel?

Att använda sänggavel eller inte kanske känns som en tycke och smak-fråga, men även om många använder sänggavlar mest eftersom de är snygga, så fyller de faktiskt några praktiska funktioner. Bland annat är sänggavlar isolerande. Så om du har din säng mot en yttervägg kommer sänggaveln att låta dig behålla värmen från sängen, och hålla borta kylan från väggen.

En annan praktisk funktion är att eftersom vi lämnar rester från hud och hår på väggen när vi sover eller lutar oss mot den kan en sänggavel skydda och hålla väggen fin. Det är lättare att tvätta en sänggavel än att reparera en skadad vägg. En sänggavel i trä täckt med mjukt tyg är väldigt skön att luta sig tillbaka mot.