7 saker att tänka på inför skolstarten

7 saker att tänka på inför skolstarten

Att börja i skolan är en stor händelse, främst för barnet men även för oss föräldrar. Alla förberedelser för att hjälpa skolbarnet börjar nu.

Vad ska man då tänka på innan skolklockan ringer in barnet till sin första lektion?

  • Första klass är ett stort äventyr

Du behöver verkligen inte berätta för ditt barn om allt det hårda arbete som väntar och att skolan stundtal kommer att vara tuff och utmananade. Att börja i skolan ska ju vara en positiv upplevelse och ett stort äventyr. Barnet kommer få nya kompisar, lära sig att läsa och räkna. Det är ett stort steg för barnet och det kommer inom kort att bli mer självständigt.

  • Visa ditt barn skolan

I god tid innan skolstarten är det viktigt att visa barnet sin skola (och helst sitt nya klassrum). Det är bra om barnet har en konkret bild av hur skolan ser ut. Viktigt är även att tillsammans hitta toaletter och matsalen, allt så att barnet inte ska känna sig vilset första dagen i skolan.

  • Visa vägen till skolan

Då och då, i stället för att ta bilen, gå en promenad med ditt barn till skolan  och visa barnet säkraste och bästa vägen dit. Ju fler gånger ditt barn gått denna väg, ju enklare kommer det att bli de dagen det är dags att gå själv till och från skolan.

  • Det svåra i att bli självständig.

Även om barnet nu kommer att få klara sig på ett helt annat sätt än på förskolan, betyder det ju inte att ditt barn blir helt självständigt från dag ett. Hjälp ditt barn så mycket du kan med förberedelserna innan. 

Att knyta sina skor och att kunna själv byta blöta kläder till nya är två saker som ditt barn bör ha tränat på innan skolstarten. Om inte, så börja nu och ta det gradvis och försiktigt.

  • Gemensamma inköp före skolstart

Färglada anteckningsböcker, pennor, linjal, suddgummin är något som barnet tycker det är kul att handla och ett viktigt ögonblick i förberedelsen. Involvera ditt barn i shoppingen, kom med tips och idéer och förklara vad de olika sakerna används till. Barnet får samtidigt en bild av vad som kommer att förväntas under året och en förståelse att det kommer lära sig flera nya saker.

  • Rätt klädsel för första dagen i skolan

Vårt råd, vänta INTE med detta till sista stund. Skolkläderna bör vara separata och inte de kläder som används på fritiden. Praktiska saker som nytt regnställ och gummistövlar är ett exempel. Men kanske även inomhusskor/tofflor om detta är något som behövs.

  • Äntligen dags för den första skoldagen

Denna dag är mycket viktig för ditt barn och det kan finnas mycket anspänningar. Ta ledigt och var barnets följslagare denna dag. Inga mobiler och ingen stress så att barnet känner sig lugnt och tryggt. Viktigast är att finnas där för ditt barn.