6 steg för att sluta  med napp utan gråt

6 steg för att sluta med napp utan gråt

Barn älskar nappar, vissa mer än andra. Och låt oss vara ärliga, även vi tycker om dem, eftersom att hjälper oss att lugna barnet. Därför bör det ju inte vara en överraskning för oss att ett stressigt och svårt moment uppstår när det är dags att sluta med nappen. Men en dag kommer dagen när det ska göras, om ni då följer våra tips nedan så vet vi av erfarenhet, att denna process blir enklare.

  • Hitta det rätta ögonblicket

Då separationen från en napp, kan vara en stor omställning i barnets liv, så välj inte ett ögonblick när barnet är extra känsligt som t ex när de är sjuka eller sover hos mormor. Gör heller inte en för stor sak av det innan, ge inte för mycket tid till stress i förväg utan börja med att plocka ut nappen en helt vanlig vardag.

  • Välj en smidig övergång snarare än en stor revolution

Såklart, vi kan förvänta oss  både gråt och ilska när processen påbörjas, därför föreslår vi att göra detta i etapper och vid smarta tillfällen. Tänk efter när ditt barn behöver nappen mest och när de vill ha den mest. I de stunder de verkligen vill ha nappen, ta inte fighten hela tiden, börja med på att dra ner den totala ”napptiden” per dag.  Barnet kommer succesivt att vänja sig av med behovet av napp.

  • Låt barnet ersätta nappen med något annat.

Småbarn vill ofta ersätta nappen med sin tumme, och börjar i stället att suga på den. Det är inte heller optimalt då ett nytt beronde kan framkallas. Försök hellre få dem att krama en snuttefilt eller ett gossedjur.

  • Dra inte ut på processen för länge

Även o vårt råd fortfarande är att göra detta i etapper, så får inte hela förloppet blir för utdraget. En dag måste du som förälder bestämma dig att napptiden är över. Förklara tydligt för barnet att napparna nu kommer att behöva lämnas vidare till ett annat barn, eller till t ex kaninerna på zoo. Oavsett så är det viktigt att det inte finns nappar i hemmet och att barnen inte fortsätter att fråga efter dem.

  • Belöna framgång

Glöm inte det viktigaste!  Uppmuntra barnet mycket på vägen under processen och när ni helt slutat är det extra viktigt att du visar stolthet tydligt vid flera tillfällen. Ge barnet en belöning, en lyxfika på favoritstället, leka på lekland, eller välja en fin present i leksaskaffären.