Fem egenskaper för den perfekta blöjan

Fem egenskaper för den perfekta blöjan

På marknaden finns det många typer av olika blöjor till barn. För flertalet föräldrar kan det vara svårt att veta vilka blöjor som är bra och vilka som dessutom är prisvärda. Självklart är dyrare blöjor oftast bättre, men riktigt så enkelt är det inte heller. Nedan följer de fem viktigaste egenskaperna för en bra blöja.

  • Ventilerad

Mycket viktigare än vad man tror, men en bra ventilerad blöja gör inte barnets hud irriterad lika enkelt. Se därför till att insidan av blöjan gör det möjligt att få in lite luft.

  • Absorberande

En självklarhet, men det finns här ett stort utbud och kvaliteten är väldigt olika. Den allra bästa är de blöjor som ”omvandlar” vätskan till gel, dessa blöjor absorberar klart mest. Detta är viktigt för ett barn i en våt blöja kommer inte att känna sig bekväm, plus att om det går med det för mycket kan de få en infektion eller bli förkylda.

  • Behagliga

 Var noga med att lägga vikt vid vilket material blöjan är gjord av. Den ska vara rigid men samtidigt behaglig för barnets hud. En bra blöja ska ha ungefär samma känsla som silke. Då kommer ditt barn att trivas mycket bättre, samt att det blir färre skavsår.

  • Enkla att sätta på

Att ha praktiska blöjor är även det av största vikt. Självklart är de allra smidigaste en så kallad byxblöja, men de är framförallt anpassade för lite större barn. För små bebisar är det viktigt att det finns breda kardborrband på sidorna. De måste även vara av bra kvalitet så att du enkelt kan öppna och stänga blöjan fler gånger. Man behöver ofta ta av blöjan på de minsta för att se om den är full eller ej.

  • Flexibilitet

Det är viktigt att blöjan är flexibel och inte hämmar barnets motorik eller lekar. En bra form på hålen för benen och en uttöjbar midja. Viktigt framförallt när den del av navelsträngen sitter kvar, så blöjan inte skaver mot den.