Hur badar du din baby på bästa sätt!

Hur badar du din baby på bästa sätt!

Att bada sin baby är mysigt och hälsosamt men även en utmaning för babyns föräldrar. Men ingen anledning till stress, med några få enkla knep och lite förberedelse som kommer badet gå utmärkt.

Först, kom ihåg att babyns hud är väldigt annorlunda mot vuxnas eller större barn. Babyns hud torkar ut eller blir irriterad väldigt snabbt, använd därför enbart varmvatten och specialanpassade produkter för spädbarn. I början behöver du absolut inte bada barnet varje dag, 2-3 dagar i veckan räcker gott och väl för att sedan öka till fler gånger när barnet är större.

Steg ett är att förbereda med alla tilltänkta och praktiska tillbehör. Se dessutom till att du har lätt åtkomst till dem, eftersom vi inte kan lämna vår baby ensam, eller obevakad.

Ett av de mest grundläggande sakerna att införskaffa är en skötbädd som du kan flytta enkelt på. Det underlättar på och avklädning samt att barnet inte behöver ligga på golvet efter badet är slut.

Du behöver självklart även en riktigt bra handduk, gärna en med en huva som håller barnet varmt även efter badet. Naturligtvis behöver du även ha alla nödvändiga salvor och krämer hemma.


Nästa steg är att förbereda själva badet. Rumstemperaturen i badrummet får inte vara för kall, runt 24 grader är optimalt. Vattnet i badbaljan bör vara ca 35-37 grader för bästa komfort, använd gärna en badtermometer. Lyckas du hålla temperaturerna kring dessa nivåer, kommer din baby vara mer nöjd och tycka att badet är en trevlig upplevelse som det gärna vill göra om.

Överdriv inte mängden vatten i början, vattennivån bör inte vara så pass hög att den täcker magen, när barnet blir större kan du även öka vattennivån i badet.

Allt är redo, så nu kan badet börja. De först baden bör vara korta, max upp till fem minuter. Tvätta barnet i hudveck samt i ansikte och kring öron. Använd gärna tvättlappar som är mjuka och skonsamma för barnet. Innan du använder dem så blöttlägg dem i varmt vatten.När du tvättar kring ögonen, använd först och främst enbart vatten och torka alltid utifrån och in (Många tror att man ska göra tvärtom).

Efter badet är klart, linda snabbt in ditt barn i handduken med huva och se till att de torkar snabbt, men gnugga ej handduken.

Vi är säkra på att ni kommer ha fantastiska badstunder med era barn, mycket glädje och fina minnen med er från denna tid!