Hur förbereder man sitt barn för att börja på dagis?

Hur förbereder man sitt barn för att börja på dagis?

Ditt barn ska snart börja på dagis och varken dui eller ditt lilla barn vet vad ni ska förvänta er. Oroa dig inte, du är inte ensam och vi ska i denna text försöka dela med oss lite av våra råd och erfarenheter:

Det är ett stort äventyr att börja på dagis, även för oss föräldrar så att börja förberedelserna i tid underlättar kraftigt.

Börja prata med ditt barn tidigt om dagis och hur mycket roliga leksaker det finns där. Eller berätta om andra barn och snälla fröknar. Du kan även leka dagis hemma med dit barn och öva på saker som kan förväntas ske. Bordsskick, städa efter sig själva, säga god morgon etc.

Besök dagiset

En månad innan barnet ska börja, besök då dagiset tillsammans och planera sedan in fler korta besök, då kommer inskolningen sedan att gå snabbare. Lår barnet upptäcka utegården, klätterställningarna och hälsa på fröknarna. Självklart måste du stämma av dessa besök med förskolepersonalen så att det är ok med dem. Vi vet att detta gör att barnet känner sig mer hemmastad i miljön och det kommer bli mer naturligt att vara där, även utan sina föräldrar.

Två veckor innan, det är dags att handla

För att undvika stress eller att betala för mycket för att du inte hinner jämföra priser, börja i god tid innan att inhandla de saker som barnet behöver ha med sig till förskolan. Tofflor, anpassade barnkläder, ryggsäck och regnkläder är exempel på saker som du bör ha med dig. Stäm av med din förskola exakt vad du förväntas ha på plats, och stäm av om barnet får ha sina favoritsaker med sig, så de inte kommer med sin kanindocka eller snutteflit och sen inte får ha med sig den in.

Så för att summera, var ute i god tid, förbered barnet väl och se även till att handla de saker som barnet kommer att behöva, så kommer inskolning/dagisstarten att bli betydligt enklare för alla inblandade. Det är uppp till dig hur bra den ska bli!