Hur uppmuntrar man barnen till att leka utomhus?

Hur uppmuntrar man barnen till att leka utomhus?

Det fanns en tid när barnen spenderade mer tid ute än inne och föräldrarna fick ropa in barnen för middag vid upprepade tillfällen. Idag är det annorlunda, barnen sitter gärna framför en dator eller en TV-skärm och blir gärna fast där. Ändock så vet vi ju hur viktigt det är med frisk luft och att vara ute och röra på sig regelbundet. Du har säkert provat en massa knep för att få barnen att gå ut, men effekten blir inte som du hade tänkt dig.

Vi har samlat en del av de absolut bästa tipsen för att lyckas med detta:

  • Se till att ditt barn har förutsättningar

Om ditt barn tycker utomhusleken är trist, skaffa riktigt roliga leksaker som bara går att använda utomhus, som frisbee, bollar eller en stor låda med utomhuskritor. Uppblåsbara badleksaker är en annan bra sak, det kommer att få ditt barn att tjata om att gå utomhus.

  • Använd din trädgård

Är ni den lyckliga ägaren av en trädgård, gör då i ordning en del av den speciellt tillägnad era barn. En plats där de kan utvecklas och leka på sina villkor. Många barn tycker desstuom om att odla och ta hand om trödgården, så varför inte skapa en egen hörna till dem där de får odla sina egna växter och ta hand om tillsammans med sina föräldrar.

  • Skapa en uteplats med skydd

En annan mycket bra idé är att införskaffa ett lektält eller tipitält av mycket bra kvalitet. Det kan man snabbt ställa ut i trädgården och plötsligt har barnet fått sitt egna kryp in och sin egen plats. I tältet kan de ta med favoritkudden, eller favoritleksaken plus att tältet inbjuder till lek med barnets vänner. Lektältet/tipitältet är enkelt att flytta tillbaka in när leken är slut för dagen.

  • Var ett föredömme - Spendera mycket tid utomhus

Alla föräldrar bör komma ihåg att barn gärna följer vårt exempel och vill göra det vi gör. Så  istället för att sitta på soffan med fjärrkontrollen i din hand, gå ut på baksidan och stanna där en dag tillsammans med ditt barn. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Fika, läsa en bok eller ta hand om trädgården räcker alldeles utmärkt.