Magiska julklappar – fantastiska erbjudanden på handplockade favoriter! Se mer
X

Inför förskolestart – Vad ska du tänka på?

|15/10, 2024

Inför förskolestart – Vad ska du tänka på?

Att börja på förskolan är en stor milstolpe i både ditt och ditt barns liv. Det innebär nya rutiner, nya vänskaper och en helt ny vardag. För vissa barn är detta första gången de är utan en förälder en längre stund, vilket kan vara en känslosam tid. Så, vad ska du som förälder tänka på inför förskolestarten? Hur kan du förbereda ditt barn på bästa sätt, och vad behöver barnet ha med sig för att känna sig tryggt och bekvämt i sin nya miljö?

Här går vi igenom allt du behöver veta inför förskolestart, från praktiska förberedelser till hur du kan hjälpa ditt barn att känna sig tryggt och säkert under inskolningen.

Förberedelser inför förskolestart

För många barn kan det vara en trygghet att redan innan förskolestarten få besöka den nya miljön och träffa personalen. Många förskolor erbjuder korta introduktioner där ni kan hälsa på och leka en stund, vilket kan hjälpa barnet att känna igen omgivningen den första dagen.

Prata också gärna om förskolan på ett positivt och entusiastiskt sätt hemma. Berätta om de roliga saker barnet kommer att få göra och om de nya vänner hen kommer att få. Detta kan hjälpa till att minska oron och skapa en nyfikenhet kring den nya platsen.

Att justera rutinerna hemma innan förskolestarten kan också vara en bra idé. Kanske kan ni börja ha samma rutiner för måltider och vila som de kommer ha på förskolan? På så vis blir övergången smidigare och barnet får lättare att anpassa sig till den nya vardagen.

Inskolningen – En viktig period

Förskolor har olika rutiner för inskolning, men gemensamt är att det alltid innebär en tid då barnet gradvis vänjer sig vid sin nya omgivning. Inskoletiden kan vara allt från några dagar till ett par veckor, beroende på hur förskolan arbetar och barnets behov. Under inskolningen är det viktigt att du som förälder visar att förskolan är en trygg plats. Även om du själv känner dig nervös eller osäker, är det viktigt att du pratar positivt om förskolan, personalen och de andra barnen.

Det är helt naturligt att känna oro och osäkerhet som förälder under denna tid. Men kom ihåg att barn ofta speglar dina känslor. Genom att vara lugn och positiv, signalerar du till barnet att det är okej att vara på förskolan. Håll avsked korta men kärleksfulla, även om barnet gråter – separationsångest är vanligt i början, och det är oftast själva avskedet som är svårt för barnet, inte förskolan i sig.

Vad behöver barnet ha med sig?

Förskolor har ofta långa utomhusvistelser oavsett årstid, vilket innebär att rätt kläder är A och O. Barnet ska kunna leka och röra sig fritt, oavsett väder, så det är viktigt att packa med tillräckligt med kläder och ombyten.

Här är en checklista på viktiga kläder att packa med inför förskolestart:

  • Underställ i ull, merinoull eller polyester
  • Fleeceplagg eller annat värmande lager för kyligare dagar
  • Skaljacka och skalbyxor som skyddar mot vind och regn
  • Overall för riktigt kalla vinterdagar
  • Regnkläder (jacka och byxor) samt vattentäta stövlar
  • Ombyten av innekläder – minst 2-3 uppsättningar
  • Mössor, vantar och strumpor i flera uppsättningar
  • Solhatt under sommaren

Glöm inte att märka alla kläder med barnets namn för att minska risken att något försvinner. Detta gäller särskilt mindre plagg som vantar och strumpor som lätt kan förväxlas med andras. Du kan antingen använda en märkpenna eller beställa namnlappar som stryks eller klistras fast på kläderna.

Andra nödvändigheter att ta med:

  • Napp om barnet använder det
  • Snuttefilt eller gosedjur som ger trygghet under vilan
  • Blöjor, om förskolan inte tillhandahåller detta
  • Inneskor eller halkstrumpor
  • Solskyddsfaktor 50+ under sommarhalvåret
  • Vattenflaska – många förskolor vill att barnen ska ha en egen flaska

Föräldrarnas roll under inskolningen

Som förälder spelar du en stor roll i hur barnet upplever inskolningen. Det kan vara tufft att lämna sitt barn när det gråter, men det är viktigt att lita på förskolepersonalen och att visa barnet att det är okej att stanna. Om du känner dig orolig kan du alltid höra av dig till personalen en stund efter lämningen för att höra hur det går. Ofta går den första separationen över snabbt, och barnet börjar leka och ha roligt.

Ge också barnet tid att vänja sig. Det är vanligt att barn är extra klängiga hemma den första tiden efter förskolestarten, och det kan även vara så att barnet är tröttare än vanligt. Detta är helt normalt, eftersom det är många nya intryck att bearbeta.

Planera för extra tid

Inskolningen kan ibland ta längre tid än förväntat, så det kan vara bra att planera för detta. Se till att ha några extra dagar i kalendern ifall lämningarna tar längre tid eller om barnet behöver en längre period för att vänja sig vid att vara på förskolan.

När barnet väl är inskolat och vardagen har satt igång, kan det också vara bra att inte planera för mycket på kvällar och helger under de första veckorna. Barnet kommer troligtvis vara trött och behöva återhämtning efter en dag fylld med nya intryck.

Sammanfattning

Förskolestarten är en stor omställning för både barn och föräldrar, men med rätt förberedelser och inställning kan det bli en positiv upplevelse. Genom att vara förberedd på vad som behövs och skapa en trygg och lugn inskolningsprocess, kan du hjälpa ditt barn att få en bra start på förskolan.

Kom ihåg att varje barn är unikt och kan behöva olika mycket tid för att vänja sig vid den nya miljön. Med tålamod, kärlek och stöttning kommer ditt barn snart att känna sig hemma på förskolan och se fram emot varje ny dag med lek och lärande!

-->