Varför är havregryn så bra för ett barns dagliga födointag?

Varför är havregryn så bra för ett barns dagliga födointag?

Havregryn är en alldeles utmärkt källa till vitaminer och minaraler. Dessa är nödvändiga för barnets utveckling, att den sker på ett tillfredställande sätt. Det fina med havregryn är att du  kan förbereda den på så många loka sätt, så att barnet inte tröttnar på att äta samma mat för ofta. Absolut bäst är att, precis som för oss vuxna, att ge den till frukost. Förslag på servering är att göra havregrynsgröt, som givetvis är det vanligaste. Gröten passar perfekt med mjölk och bitar av frukt (som gärna kan koka med gröten så de blir mjuka och lättuggade).

Vad innehåller då dessa fantastiska havregryn mer i detalj?

Havregryn är bl a mycket rika på:

+Järn, som hjälper kroppen att bygga ett starkt försvar mot bakterier och olika virus, så att kroppen lättare kan ta hand om dessa när de dyker upp.

+Magnesium, brist på denna mineral kan orsaka sömnproblem för barn, alternativt hyperaktivitet samt på sikt mer karies på tänderna.

+Selen, vilket är en av mineralerna som förstärker kroppens egna immunförsvar, brist på selen kan på sikt öka riskerna för cancer.

+Fosfor, vilket säkerställer att nervssystemet och kroppens ben fungerar som de ska.

+Vitamin B1, påverkar nervssystemets och muskulaturens funktionalitet.

+vitamin B6, som tar hand om nervsystem, muskler och hjärtat.

Hur servera havregryn till barnet?

Om du serverar havregryn till frukost, tänk på att det är viktigt med en varm, lagad måltid. En bra tillagad frukost skapar balans i barnets matsmältningssystem, vilket det kommer att ha glädje av hela dagen. När det kommer tillbehör så brukar favoriterna vara med äpplen banan eller med lite kanel på toppen.  Och som sagt var, viktigt att frukten inte ör rå utan kokar med gröten, även det med hänsyn till matsmältningen.

Självklart kan du även servera havregryn på andra sätt under dagen. Tillsammans med kakao och honung kan du göra havrebollar och använda som mellanmål, låt kreativiteten flöda.