TRÄLEKSAKER

I en tid av ett överhängande miljöhot så kan man göra skillnad i det lilla och genom förändringar i vardagen bidra till en bättre miljö. För en nybliven förälder så kan detta ställningstagande innebära att man väljer att köpa träleksaker snarare än leksaker av plast. De senare kan nämligen innehålla spår av olika gifter och där dessutom själv tillverkningsprocessen ofta lämnar mer att önska.

Träleksaker har många fördelar och även om de sällan låter eller har lika klara, tydliga färger så fyller de mer än väl sin huvudsakliga funktion: att stimulera barnet till lek och därigenom utveckla fantasi, motorik och bidra till en hälsosam utveckling hos barnet i fråga.

Mer personliga träleksaker med namn

En annan fördel med träleksaker är att dessa ofta blir en del av barnets liv - på samma sätt som favoritnallen eller gosedjuret. Även i vuxen ålder kan många minnas de leksaker de använde som barn och detta gäller alltså speciellt de som är gjorda av trä. Plastleksaker slits och slängs på ett annat sätt och sådana blir ofta kasserade snabbare.

Träleksaker går idag att köpa med barnets namn och detta ger ytterligare en mer personlig och - i vuxen ålder - sentimental touch. Köper du som förälder träleksaker med namn ingraverade så skapar det minnen för barnen att ta med sig genom livet.

Vilken ålder kan mitt barn börja leka med träleksaker?

Ditt barn kan börja leka med träleksaker så fort leksaker är av intresse. När ditt barn kan sitta själv, och har börjat krypa eller lära sig gå, kan det vara riktigt roligt med enklare träleksaker, eller fina träleksaker som inte har något som går att svälja. Det är ofta rekommenderat att inte börja använda träleksaker med smådelar förrän ditt barn nått en minimiålder på 18 månader. Barn tycker om att stoppa leksaker i munnen, särskilt små barn.

Det är viktigt om du köper träleksaker med lösa delar att du håller ett extra öga på ditt barn när leksakerna är framme. Träleksaker är det bästa alternativet för alla åldrar och fungerar utmärkt som exempelvis doppresent.

Varför ska jag köpa träleksaker till mitt barn?

I vår värld är det mycket som tillverkas av plast, något som verkligen inte är nyttigt att vi har omkring oss eller får i oss. Trä är ett naturligt material som bara är bra för miljö och människa. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller några giftiga ämnen. Om de är tillverkade inom EU så är de dessutom extra godkända på alla fronter. Så leksaker i trä är definitivt bättre än plastleksaker.

Det finns också designade träleksaker som är ett snyggt tillägg till dekoren i ditt barnrum. Träleksaker passar bra in i alla hem, och de är dessutom väldigt hållbara om man jämför med leksaker i plast. De är lätta att använda i flera generationer och att överlåta till andra när ditt barn vuxit ur dem.