Värkar och bra sätt på att lindra smärtorna

Värkar och bra sätt på att lindra smärtorna

Trots att många smärtstillande hjälpmedel finns nu för tiden, som epidural eller lustgas, föredrar många kvinnor ändå att föda så naturligt som möjligt. Detta kan vara förknippad med en viss oro innan födseln kring smärtor och hur dessa ska hanteras. Mycket av oron härstammar från myter, och det gör att många kvinnor som faller offer för ”rädslan”, och väljer att gå vägen med smärtstillande för att vara på den säkra sidan. Såklart kommer dessa att hjälpa till och födseln kommer att vara mindre smärtsam, men det innebär inte att vi som kvinnor kommer att lida för att vi väljer att föda utan hjälpmedel. Det finns nämligen många olika sätt att lindra smärtor på som inte involverar mediciner.

Strassar man upp sig, ökar stressen i kroppen, logiskt. Varför skriver vi något så självklart? Jo för att det är lätt att ta den delen för given, gör inte det. Fundera på vad som får just dig att slappna av, är det musik? I så fall vilken typ av musik och hur högt. Brukar du störas av ljus, se till att det går att göra rummet mörkt. Badkar? Många föderskor vill bada under processen, det kan vara otroligt avslappnande. Hursomhelst, tänk noga igenom detta och se till att du kan skapa den optimala miljön för just dig väl på plats.

Värme som lindrar

Värme på ryggslutet är en bra metod oavsett om det sker genom bad eller med varma handdukar. Det finns speciell gel att köpa som man kan lägga på ryggslutet och sen handdukar över. Eller en varm flaska med vatten inlindad i en handduk. Värmen är en mycket bra smärtlindring, i varje fall under den första delen av förlossningen.

Underskatta inte dofter. Testa vilka dofter du tycker om under slutdelen av graviditeten. Utnyttja att ditt luktsinne är förändrat och starkare. En väldoftande luft av tex lavendel, jasmin eller rosvatten, kan få dig att njuta och koppla av ordentligt i sjukhussängen.

Att röra sig och byta position är viktigt. Kommer smärtan när du ligger ner i sängen, se till att ofta byta position, även om det är omständigt och svettigt. Men det är värt det, ta en kort promenad i rummet, sitt på en stol, studsa på en medicinboll. Små rörelser kommer att lindra smärtan. Många tror att sängliggande på rygg är bra, faktum är att den är den minst komfortabla i slutet av födseln. Kvinnor födde inte barnet så förr i tiden, utan oftast sittandes på en speciell pall eller lutat mot ett träd.

Massage är alltid ett viktigt komplement

Till sist vill vi tipsa om massage, använd din partner eller den du har med dig under förlossningen till att massera ditt ryggslut, se till att den personen tränat före och läst på vilken typ av massage som är bra just under förlossningen. Dessutom bidrar kroppsberöring till att man känner sig säker och slappnar av mer. I kobination med ngn massageolja (som du givetvis testat lukten på) kan göra underverk.

 Vi hoppas dessa tips hjälper dig lite inför ditt kommande barnafödande. Lycka till!